Koronavírussal kapcsolatos tájékoztatók és döntések
Vészhelyzet alatti engedélykötelezettségről, valamint az ellenőrzött bejelentésről szóló 191/2020.(V.8.) Korm rendelet hatálya alá tartozó kérelmét, bejelentését
e-bejelentes@tet.hu

címen teheti meg.
E-Közigazgatás
 
 
Kisfaludy Károly mellszobra
Jó módú és művelt középnemesi családból származott, legidősebb bátyja, Kisfaludy Sándor (Himfy-dalok) szintén költőként ismert. Kisfaludy Károly 1788. február 5-én a Győr megyei Téten látta meg a napvilágot, nyolcadik és egyben utolsó gyermekként - születésével anyja halálát okozva.
 
Felhívás
Felhívás parlagfű irtásraTisztelt Lakosság!Felhívom a figyelmüket egy aktuális és egyben városunk valamennyi lakosa számára rendkívül jelentős és szükséges feladat elvégzésére, környezetük gondozására, ápolására. A gondozatlan környezetben akadálytalanul fejlődnek a különböző fűfélék és gyomok. Ezek virágpora túlérzékenységi (allergiás) megbetegedéseket válthatnak ki. Továbbá a szennyezett környezet egészségkárosító hatásának közvetlen vagy közvetett anyagi következményei is vannak.

A gyomnövények, ezek közül is a parlagfű irtásának és a pázsitfűfélék rendszeres kaszálásának vagy nyírásának a megelőzés szempontjából rendkívüli jelentősége van. Az allergén pollen nagyfokú előfordulásának fő oka a lakókörnyezet elhanyagolása, ápolatlansága, illetve a mezőgazdasági művelésre szánt földek parlagon hagyása, a nem megfelelő mértékű gyommentesítés.

A parlagfű irtására a legalkalmasabb időszak, amikor a gyomnövény már jól felismerhető, de még nem virágzik. Ezért általában tavaszi megjelenésétől kezdve korai gyomlálással (gyökérrel együtt történő kihúzással), illetve tömegesebb előfordulás esetén a virágzás előtt (június-július) végzett rendszeres kaszálással a leghatásosabb az irtás. Utóellenőrzés mellett az újabb hajtások megjelenése miatt legalább még egyszer a védekezést szeptember végéig meg kell ismételni. Környezetünk védelme, a leggyakoribb és legsúlyosabb tüneteket okozó parlagfű irtása ezért mindannyiunk személyes feladata és felelőssége és önmagunk érdekében. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében a földhasználó köteles az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Szíves közreműködésüket köszönöm és várom!Tisztelettel:Bereczkiné dr Kovács Piroska

jegyző


<< Vissza
>> vissza a lap tetejére <<